Jag gav upp socker i 6 månader och det tog hårt i ansiktet och på kroppen

Bekännelsetid: Jag brukade tro att mitt ansikte för alltid skulle likna en fluffig marshmallow. Det var inte bara en självkännedom; Det var en tro jag höll fast vid, förstärkt av år av stirrande på vad jag trodde var ett runt, formlöst ansikte i spegeln. Föga anade jag att min resa till att återupptäcka mitt ansikte, min kropp och mig själv skulle börja med ett enkelt beslut: sluta med socker.

Mitt förhållande till socker var inte särskilt ohälsosamt – eller så trodde jag. Som många andra unnade jag mig en godis då och då utan att inse vilken inverkan det kan ha på min hud och övergripande välbefinnande.

Det var inte förrän jag började forska om kost och välbefinnande som jag började avslöja de dolda sanningarna om sockers effekter på kroppen, särskilt huden. Jag fick också diagnosen hypotyreos och det var dags att ta tag i min livsstil och matvanor.

När jag undersökte studier och artiklar blev jag förvånad över att lära mig sambandet mellan sockerkonsumtion och olika hudproblem, inklusive inflammation, akne och för tidigt åldrande.

Plötsligt verkade det oskyldiga nöjet att njuta av ett sockerrikt mellanmål inte längre särskilt trevligt. Jag bestämde mig snart för att säga hejdå till socker och börja ägna mer uppmärksamhet åt vad jag stoppar i magen. Adjö, tårta (och lycka)! För att vara tydlig, det var inte jag total sockerfri. Jag åt fortfarande mat gjord med socker, men undvek godis och allt som gjorts med bearbetat socker, som desserter, godis och kolsyrade drycker.

De första veckorna var minst sagt utmanande. Att befria mig från sockersugets grepp krävde en nivå av disciplin som jag inte visste att jag hade. Men för varje dag som gick fann jag mig själv att bli mer anpassad till min kropps behov och mer medveten om de val jag gjorde om vad jag lade in i den. Jag skar ut sockerhaltiga drycker och ersatte dem med örtteer och svart kaffe.

Att skära ut sötsaker var lite svårare än väntat. Jag såg människor runt omkring mig som njöt av en munk och en liten röst i mitt huvud sa: ”Kan du äta en, eller kanske bara hälften?” Kampen för att hålla sådana påträngande tankar borta var verklig. Långsamt lyckades jag kontrollera mina cravings bättre, även under tider då allt jag kunde tänka på var att äta choklad.

Natalie Rizzo, MS, RD, näringsredaktör på TODAY, säger att forskning har funnit att överdrivet sockerintag är kopplat till hudinflammation och psoriasisutbrott.

“Men det dagliga rekommenderade sockerintaget är mindre än 50 gram (cirka 12 teskedar), så några Socker orsakar inte inflammation. Dessa studier tittar på personer som äter mer än den rekommenderade mängden. I allmänhet visar sig hudinflammation i form av finnar eller akne, men det kan också leda till uppblossningar av eksem, vilket är förknippat med torr hud”, tillägger hon.

Hon säger också att konstgjorda sötningsmedel som aspartam har visat sig ha motsatt effekt på huden. “Men studierna med aspartam använder riktigt höga doser och de görs vanligtvis på djur, så de är inte de mest avgörande.”

Den första märkbara förändringen jag märkte? Mitt ansikte. Allt eftersom veckorna gick började svullnaderna som en gång hade plågat mina kinder att dra sig tillbaka och avslöjade konturer som jag aldrig visste fanns. Det var som att upptäcka en gömd skatt gömd under lager av sockerinducerad inflammation. Plötsligt liknade ansiktet som stirrade tillbaka på mig i spegeln inte mycket det jag hade vant mig vid – och jag kunde inte ha varit mer förtjust.

Det här är jag efter experimentet.  Jag märkte att min hud var ljusare och mitt ansikte var mindre svullet.  (Med tillstånd av Shweta Sengar)

Det här är jag efter experimentet. Jag märkte att min hud var ljusare och mitt ansikte var mindre svullet. (Med tillstånd av Shweta Sengar)

“Att konsumera mer än den rekommenderade mängden socker dagligen kan leda till viktökning, vilket kan visa sig som uppblåsthet eller svullnad. Inflammationen som orsakas av överskott av socker kan också leda till mild uppblåsthet, säger Rizzo.

Men förvandlingen stannade inte där. Åh nej, min energi fick en renässans. Jag var inte längre utsatt för de oförutsägbara toppar och dalar som hade plågat mig så länge. Istället fick jag stöd av en stadig, pålitlig energikälla som förde mig utan ansträngning genom dagen.

Och så var det min hud. Befriad från bojorna av sockerrelaterad inflammation fick min hy en ny lyster. Jag märkte också färre bulor och akne i ansiktet. Det var som om min hud hade föryngrats, vaknat ur sin sockerinducerade dvala och avslöjat en vitalitet jag aldrig känt till.

Rizzo påpekar också att överdriven sockerkonsumtion kan främja akne, finnar eller uppblossande eksem, som alla är hudirriterande.

Resan var förstås inte utan utmaningar. Det fanns stunder av tvivel, stunder när sirenljudet av söta godsaker hotade att hindra mina framsteg.

De senaste sex månaderna av min sockerfria upplösning har varit fantastiska, minst sagt. Det finns tillfällen då jag vill ge efter för ett och annat sug, men då tänker jag på min hud och mina övergripande energinivåer. På morgonen äter jag en stor skål med jordgubbar, apelsiner, äpplen och blåbär och det räcker för att stilla alla mina cravings.

Till alla som funderar på att ta steget in i en sockerfri livsstil ger jag detta råd: beväpna dig med kunskap, lita på processen och, viktigast av allt, var försiktig mot dig själv. Resan kan vara utmanande ibland, men belöningarna är omätliga. När det gäller mig kommer jag att vara här, sola mig i skenet av min nyfunna vitalitet – och njuta av glädjen att återupptäcka mitt ansikte, min kropp och mig själv.

Denna artikel publicerades ursprungligen på TODAY.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *