Jag fick en hjärtattack när jag var 34. Här är det första symptomet jag upplevde

Bilder med tillstånd av Gigi Campos

Gigi Campos, 35, hade en Hjärtattack i februari 2023. Trots att hon hade riskfaktorer hade läkarna alltid sagt till henne att hon var ung och frisk. När hon återhämtat sig anslöt Campos Kvinnors hjärta, en nationell patientfokuserad organisation fokuserad på kvinnor med hjärtsjukdom för att dela sina erfarenheter med hjärtstillestånd och utbilda andra. Här är hennes historia, berättad av hälsojournalisten Julia Ries.

Den 7 februari 2024 är min ettåriga “hjärtejubileum” eller som vissa kallar det, mitt “icke-dödsdatum”. Min historia börjar på en av mina vanliga morgonpromenader med min man i Miami, Florida. Runt 06:30, halvvägs genom vår två mils promenad, kände jag ett tryck i bröstet. Jag tänkte: ”Jag har kanske sovit konstigt, eller så är jag orolig eller lite stressad.” Det slutade med att jag fick ett högtrycksoperationsjobb på ett närliggande sjukhus – jag kände stress väl.

Jag sträckte på kroppen, men trycket kvarstod. Vi åkte hem, jag duschade, klädde på mig och körde till jobbet. Jag kände mig fortfarande orolig vid ett möte den morgonen. Det var som om någon lade en vikt på mitt bröst eller tryckte sin hand på mitt bröstben. Jag tänkte: ”Något är fel.” Efter mötet körde jag till en akutmottagning. Jag skakade när jag fyllde i de otroligt långa antagningspapperen och noterade “bröstsmärtor” som orsaken till min närvaro. Efter att ha arbetat på sjukhus visste jag att när du använder den termen så undersöker läkare ditt hjärta. Ändå tyckte jag inte att något var allvarligt fel.

Jag delade mina riskfaktorer med vårdgivare: Jag hade nyligen börjat ta lågdosstatiner eftersom mitt kolesterol var högt, men detta var mer för att vara proaktiv om min framtida hälsa. Hjärtsjukdomar fanns i min familj, men de flesta av mina släktingar som kämpade med hjärtproblem var mycket äldre män. Som barn fick jag diagnosen åderförkalkning, en vanlig sjukdom som gör att plack byggs upp i artärerna, men läkarna hade länge sagt till mig att jag mådde bra eftersom jag var ung, fysiskt aktiv och frisk.

Jag gjorde ett elektrokardiogram (EKG), ett test som registrerar elektriska signaler från hjärtat för att snabbt upptäcka hjärtsjukdomar. Ungefär vid den här tiden började jag få en konstig, utstrålande smärta längs höger sida av halsen. Den akuta vårdpersonalen sa att jag nog var orolig. När resultaten kom tillbaka sa leverantörerna att något var fel och ville göra om testet. De gjorde ett andra EKG och sa att mina resultat inte var helt normala, men de skulle kunna vara normalt för mig. De rekommenderade en fullständig hjärtundersökning, gav mig en aspirin och ringde en ambulans.

Min man mötte mig på akuten när ambulansen kom. Ambulanspersonalen sa till min man att jag till 100 % hade en panikattack och att akutläkarna skickade alla till sjukhuset av försiktighet. Min man tyckte att detta var helt rimligt eftersom jag var så stressad över jobbet. För att vara ärlig så gjorde jag det, även om något inom mig visste att det ihållande trycket på bröstet var annorlunda än rädslan jag hade känt tidigare.

I ambulansen körde ambulanspersonalen fyra EKG – mina resultat var onormala, vilket de tillskrev att jag flyttade eller stötte maskinen (rörelser kan påverka EKG:s noggrannhet). De misstänkte inte att något allvarligt hände – de antog att jag hade prematur ventrikulär sammandragning (PVC), ett vanligt, mestadels ofarligt problem där hjärtat slår för snabbt eller för långsamt. De försäkrade mig att jag förmodligen hade haft PVC hela mitt liv, men de visste bara inte. Återigen fick jag höra att jag skulle må bra eftersom jag var ung och frisk.

En ambulanspersonal bad mig att bedöma intensiteten av mitt brösttryck på en skala från 1 till 10. Jag gav den en sexa – det var inte nödvändigtvis dåligt, men definitivt obehagligt. De frågade om det var så Verkligen På en sexa bekräftade jag att det verkligen var fallet och de gav mig nitroglycerin, ett piller som ökar blod- och syretillförseln till hjärtat, för att lindra bröstsmärtor. Mitt brösttryck sjönk från sex till fyra, men lättnaden var bara tillfällig – den var så kort att jag trodde att det kunde vara en placeboeffekt. Jag visste det inte då, men obehaget i bröstet och nacksmärtan gjorde att jag led av akuta hjärtproblem.

På akuten kopplade en sjuksköterska upp mig till en hjärtmonitor och tog blodprov. De gjorde en toxikologisk screening för att se till att jag inte hade tagit droger som fentanyl eller kokain (det är standard, men jag har aldrig tagit en CBD-gummi, än mindre något svårare), plus att de gjorde ett troponintest för hjärtat. Ett test som kontrollerar : ett protein i blodomloppet som frigörs vid en hjärtinfarkt och en lungröntgen. Jag fick höra att det var 30 % chans att jag skulle kunna gå hem den dagen.

Normalt tar troponintester 20 minuter från början till slut, men det tog två och en halv timme för mina resultat att komma tillbaka. Om din troponinnivå är över 30, har du sannolikt en hjärthändelse. Mitt nummer var 1 416. Jag fördes till ett labb så att en kardiolog kunde utföra en kateterisering för att se efter blockerade artärer. Jag mådde mestadels bra hela tiden. Förutom det obekväma trycket i bröstet, som inte var mer besvärande än lätt halsbränna, visste jag inte att jag var nära att dö. jag kunde ha total ignorerade mina symptom. Det är det stora: Hjärtattacker är verkligen en tyst mördare.

I labbet började jag känna mig svag och utvecklade kammarflimmer, en farlig och ofta dödlig typ av oregelbunden hjärtrytm. Jag mörkade och, som jag senare fick veta, sköt mina armar och ben framåt och uppåt. Läkarna kallade en kod för “blå”, en term som används av vuxna i medicinska nödsituationer – i det här fallet, som signalerar att jag hade en hjärtattack – och gav mitt hjärta en elektrisk stöt. Jag kom till och var inte säker på vad som egentligen hände, även om jag trodde att det var allvarligt.

Jag frågade läkarna om jag behövde en öppen hjärtoperation och de sa att de skulle göra sitt bästa för att undvika det. De inledde ett förfarande för att implantera en stent, ett litet nätrör som öppnar blockerade artärer. Jag svimmade igen och fick kammartakykardi, en vanligare typ av oregelbunden hjärtslag som kan få hjärtat att sluta slå. Jag fick ett annat hjärtstopp. När jag väl var stabiliserad gjorde de kateteriseringen och upptäckte att två av mina artärer var otroligt blockerade. Jag fick två stentar den dagen och fler två dagar senare. Om jag inte hade fått läkarvård direkt hade jag kunnat dö.

Jag fick inte veta att jag hade en hjärtattack förrän jag lämnade labbet och återhämtade mig i mitt sjukhusrum. Jag kände en flod av känslor: jag var lättad över att vara vid liv och jag ville vara stark för min familj eftersom de förmodligen var förskräckta över att de nästan hade förlorat mig. Det var inte förrän en vecka senare som jag insåg allvaret i situationen. Jag var livrädd att om något hände när jag var ensam hemma så skulle ingen veta förrän det var för sent. Direkt efter min hjärtattack kände jag en “high”, men sedan kom på allvarlig låg. Jag började träffa en psykolog och fick ett antidepressivt läkemedel.

Jag började ta mediciner för att skydda mitt hjärta: ett myokardavslappnande medel, acetylsalicylsyra, ett trombocythämmande läkemedel för att hålla mina stentar öppna och tre kolesterolmediciner. Dessa mediciner påverkade min energinivå och gjorde det svårt för mig att tänka snabbt och multitaska. Akutläkarna hade uppmuntrat mig att återgå till det normala livet, men jag var inte redo ännu. Jag var rädd för att gå eller jobba – jag visste inte om mitt hjärta klarade av det. Istället tog jag ledigt en månad och anmälde mig till hjärtrehab. Där tränade jag konditionsträning som promenader och cykling samt styrketräning för att övervaka min hjärtfunktion, utveckla hjärthälsosamma vanor och ge mig självförtroendet att leva mitt liv. För att känna mig lite mindre ensam gick jag med i en lokal WomenHeart-stödgrupp där jag var den yngsta personen med minst tio år. Att dela min historia och få kontakt med andra kvinnor som har lidit av hjärtsjukdomar (vissa i över 20 år) gav mig styrka och mycket hopp för framtiden. Det var en fantastisk källa till omsorg och motivation.

Till sist berodde min hjärtinfarkt på åderförkalkning – det var inte förrän vid kateteriseringen som läkarna insåg hur allvarligt det hade blivit. (De sa till mig att jag i princip hade hjärtat av en “ohälsosam 60-årig kvinna” – deras ord, inte mina.) Lyckligtvis fick mitt hjärta ingen betydande permanent skada av själva attacken – det är fortfarande kapabelt att producera blod till pumpa genom hela kroppen. Däremot har jag 20 % chans att få en hjärtinfarkt till under min livstid. Det bästa jag kan göra är att kontrollera mina riskfaktorer, inklusive mitt kolesterol och stressnivåer. Jag gör allt jag kan för att förbättra mina chanser.

Jag vet att jag har turen att vara vid liv. Även när läkarna visste om mina varningssymtom, min familjehistoria och mina oroväckande höga troponinnivåer, svarade de Trots det Jag hade svårt att förstå att jag hade en hjärtattack. Jag ser inte ut som en typisk hjärtinfarktpatient – ​​jag är ung – men som kvinna i 30-årsåldern med hjärtproblem finns det en väldigt reell partiskhet. Jag undrar om min hjärtinfarkt hade kunnat undvikas om jag hade behandlats från början utifrån mina symtom och inte bara mitt utseende.

När jag ser tillbaka önskar jag att läkarna hade tagit mig på allvar när jag berättade om min familjehistoria. Jag önskar att de hade lyssnat när jag sa att jag hade högt kolesterol. Mitt råd? Känn till dina riskfaktorer och upprepa dem för läkare så ofta som möjligt. Detta är absolut viktigt för att kunna förespråka för dig själv om du upplever en medicinsk nödsituation. Om något känns konstigt, som det gjorde för mig den dagen, fortsätt att trycka på för svar. Om du är orolig för att du har en hjärtattack, fråga om dina läkare har testat dina troponiner. Påminn dem om att ingen tydligt kan se vad som händer inuti din kropp, även om du ser bra ut på utsidan.

När jag berättar för folk att jag hade en hjärtattack kan de inte tro det. De säger alltid: “Men du är för ung för att få en hjärtattack!” Jag vill svara: “Jag vet – men jag är inte den enda. Andra i min ålder har det mycket värre.”

Relaterad:

Ursprungligen publicerad på SELF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *