Armstead kände sig “extremt respektlös” av 49ers sista kontraktserbjudande.

Armstead kände sig “extremt respektlös” av 49ers slutgiltiga kontraktserbjudande som ursprungligen dök upp på NBC Sports Bay Area.

Även om den defensiva tacklingen Arik Armstead sa att han inte känner någon fiendskap mot 49ers-organisationen, gjorde han det klart att lagets senaste kontraktserbjudande till honom var en förolämpning.

“De gav mig ett bud på 6 miljoner dollar för ett ettårskontrakt med incitament för att öka beloppet till cirka åtta [million]. Och när de skickade det till mig kände jag mig extremt respektlös”, sa Armstead i sin podcast “Third and Long”, som släpptes på torsdagen.

Armstead tillbringade ungefär de första 15 minuterna av sin podcast på att förklara hur lågsäsongen utvecklades, vilket ledde till att han slutligen skrev på ett treårigt avtal med Jacksonville Jaguars.

“Nio år var jag där,” sa Armstead. “Fansen förtjänar att få veta vad som hände. Du vet, jag var tvungen att fatta några beslut.”

Armstead skulle få löner och bonusar på totalt 18,26 miljoner dollar med 49ers för säsongen 2024 i NFL. San Francisco föreslog dock en betydande lönesänkning så att han kunde stanna kvar i laget.

Armstead öppnade sin podcast med att lista sina mål för NFL-säsongen 2023, som inkluderade att vinna en Super Bowl, göra Pro Bowl och tjäna ett tredje kontrakt som skulle betala honom 20 miljoner dollar per säsong.

“Jag hade mitt mål [written] “Jag ville skriva på det i början av säsongen,” sa Armstead. “Jag ville skriva på ett fyraårigt kontrakt på 80 miljoner dollar. Det var mitt mål. Det här är spelaren jag trodde att jag var. Och vad mer är: spelare av min kaliber kännetecknas av detta.”

Men Armstead medgav att han visste att hans kontraktsmål kunde betyda att 49ers kanske inte hade råd att behålla honom.

“När jag gick in i den här säsongen kände jag att jag kunde göra det i San Francisco,” sa Armstead. “Jag kände och kände att det var en möjlighet i början av säsongen. Jag förstår fotbollens affär. Jag kan förstå det. Det skulle vara svårt att ha två $20 miljoner D-tacklingar och en $30 miljoner defensiv tackling och all talang i vårt lag. Det är en mängd talang.

“Jag tänkte,” Man, det är varken här eller där. Jag vet mina mål och låt oss jobba på dem den här säsongen. Vi har ett fantastiskt lag och låt oss vinna Super Bowl och se vad som händer.’ “

Armstead drabbades av en trasig menisk i vecka 13 mot Philadelphia Eagles, men valde att spela igenom skadan efter säsongen snarare än att operera sig.

“Rakt efter Super Bowl kände jag att jag spelade bra i slutspelet, en av mina bästa matcher, kanske min bästa match i min karriär i Super Bowl,” sa Armstead. “Och jag hade en känsla av att allt var bra. Som att jag gjorde vad jag var tvungen att göra för att förbättra och visa mitt lag, resten av ligan, alla och jag själv vilken typ av spelare jag var.”

Armstead sa att 49ers kontaktade honom tidigt under lågsäsongen och tillade att de ville att han skulle förlängas men inte berättade för honom vad kontraktsnumret kan vara. Han sa att 49ers sa till honom senare under lågsäsongen att han skulle behöva ta en “betydande lönesänkning”, och det är där kontraktserbjudandet på 6 miljoner dollar kommer in i bilden.

“Jag har ingen fiendskap mot organisationen,” sa Armstead. “Kyle [Shanahan]John [Lynch]Familjen York har stor respekt och beundran för dem och min tid med dem och inte ens i den här situationen är det upp till mig att bestämma hur de vill bygga sitt lag, vem de vill betala och hur de vill bygga upp sin grupp.

“Det är inte mitt beslut. Affärer är affärer. Men även i fotboll blandas affärer och personliga saker. Vi har personliga relationer som tränare och som ledare. Och jag känner dem och de känner mig. De har varit med mig i sju år.” Så verksamheten blandas med det personliga. Och det är därför de här situationerna är svåra, eftersom det handlar om mer än bara siffror. Vi har att göra med människor, och vi har att göra med bra människor, och det är därför jag förstår att i fotbollsbranschen måste du arbeta hårt, fatta svåra beslut.”

49ers kontraktserbjudande på 6 miljoner dollar fick Armstead att ifrågasätta sitt eget värde.

“Och i det ögonblicket var det definitivt tufft,” sa Armstead. “Jag var tvungen att fatta några beslut. Jag spelade skadad. Jag opererades efter Super Bowl. Så där är det. Jag vet inte hur andra lag skulle se det. Mitt team säger till mig att de ser mig på den här nivån av värde, vilket jag inte håller med om, men jag vet inte vad andra lag tycker heller.

“Så jag började fråga ett ögonblick, för en bråkdel av en sekund – det är galet hur man i den positionen börjar ifrågasätta sig själv lite. För en bråkdel av en sekund tänkte jag ‘fan, är det verkligen jag?’ Inte så? Nej, bruh, det finns inget sätt, bruh. Det är definitivt inte jag. Nej.

“I en bråkdel av en sekund tänkte jag till och med för mig själv, “fan, jag kanske verkligen inte är sådan.” Och sedan när jag pratade med min fru, med min agent och sedan bara med mig själv, var jag som, “Man, nej. Bror, om 32 lag hade möjligheten att vara med i sitt lag för 6 miljoner dollar, tror jag att alla i ligan skulle göra det på ett ögonblick.

Armstead sa att han inte kunde acceptera 49ers kontrakt på 6 miljoner dollar av två skäl. Han skulle inte kunna leva med sig själv och gå tillbaka till laganläggningen. Han oroade sig också över prejudikatet det skulle skapa för andra spelare i hans position. Skulle 49ers eller något annat lag förvänta sig att liknande spelare av hans kaliber skulle acceptera en betydande lönesänkning?

“Jag bad om min frigivning,” sa Armstead. “Jag gav Niners möjligheten att acceptera deras erbjudande, men jag var tvungen att se vad mer som fanns där ute. Jag behövde se om andra lag trodde att jag var den spelare jag vet att jag är och uppskattade det. Och det var definitivt hektiskt” och det var superstressande. Och trots allt det är det därför jag inte längre är en nior.”

General manager John Lynch sa denna vecka att 49ers hade korta handelsdiskussioner med Houston Texans angående Armstead.

Armsteads representant hade möjlighet att prata med lag innan värvningsperioden för fri agent började för att fastställa hans marknadsvärde.

När Armstead vägrade acceptera 49ers nya kontraktsförslag släpptes han.

Flytten gav 49ers mer än 18 miljoner dollar i lönetaksutrymme i år.

Ett möte efter den 1 juni kommer att se Armsteads topphit “Dead Money” spridd över två år. Han räknar med att tjäna 10,31 miljoner dollar i år och 15,55 miljoner dollar nästa år.

“I slutet av dagen ville han se sitt värde, och det var bra för honom eftersom det var robust,” sa Lynch. “Du såg vad han fick i Jacksonville.”

Armstead skrev på ett treårigt kontrakt på 43,5 miljoner dollar med 28 miljoner dollar i garantier – siffror långt över vad 49ers var villiga att betala honom.

“Till slut bestämde han sig för att satsa på sig själv,” sa Lynch, “och jag tror att han tog ett bra beslut eftersom hans marknad fanns där.”

Ladda ner och följ 49ers Talk Podcast

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *